Kortslutning i el installation f.eks. i stikkontakt

Kortslutning i stikkontakt, el-tavle, lampeudtag eller anden el-installation. Læs her hvad du bør gøre & hvilke sikkerhedsforanstaltninger du bør tage

En kortslutning i el-installation eller kortslutning i stikkontakt opstår, når positive og negative elektriske polariteter rører hinanden, uden at en passende elektrisk enhed er fastgjort i el kredsløbet. Når der opstår en kortslutning i el-installation eller en kortslutning i stikkontakt, springer om regel en sikring, eller din fejlstrømafbryder slår fra, stopper det leveringen af el til at komme til det område, hvor de to kabler rørte ved den anden og årsagede en el kortslutning, dette gør det derfor sikkert at korrigere kortslutningen.

El kan være ekstremt farlig og det er derfor du skal ringe vores autoriserede døgnvagt elektriker, den dag du oplever problemer som f.eks. En kortslutning stikkontakt eller i en el-installation som en kortslutning i lampeudtag. 

Kortslutning i stikkontakt

Af sikkerhedsmæssige årsager skal alle stikkontakter jordes. I boliger bygget før 1994 har der dog været undtagelser i tørre stuer med isolerende gulve. Det betyder, at for eksempel stuen, gangen, soveværelset og spisepladsen i køkkenet kan have udgravede stikkontakter, hvis dit hjem blev bygget før 1994. Husk, at der ikke må være både jordforbundne og ikke jordede stikkontakter i samme værelse.

Her er nogle andre el regler (retningslinjer) vedrørende stikkontakter også for at undgå kortslutning i stikkontakt.

Er stikkontakterne på badeværelset beskyttet af jordafbrydere? Stikkontakter til 230 volt i bade- og bruserum skal beskyttes af en permanent installeret 30 mA jordfejlsafbryder. Du genkender det på testknappen og vippekontakten for at tænde og slukke. Har du en stikkontakt i et vådrum til 230 volt, men ingen jordfejlsafbryder? Kontakt straks et elinstallationsfirma! 110 volt barbermuffer behøver ikke at være beskyttet af en jordafbryder.

Har du mindre end tre stikkontakter pr. værelse? Hvis du kun har et eller to udgangssteder i værelser i normal størrelse derhjemme, lever dit hjem ikke op til moderne standarder. Hvis du bruger mange lamper og andre elektriske apparater, kan det være en god idé at få en Autoriseret Elektriker til at installere yderligere stikkontakter.

Mangler der stik? I dette tilfælde kan det skyldes, at stik eller stikkontakter kortsluttes og derfor fjernets. Hvis du ved, hvordan du gør dette, skal du udskifte det ødelagte udstyr. Lej et elinstallationsfirma, hvis du er det mindste i tvivl om, hvad du skal gøre.

Er der revner eller misfarvninger på dækslerne? Hvis du ved, hvordan du gør dette, kan du udskifte den ødelagte stikkontakt med en lignende stikkontakt. Du må dog ikke skifte fra opgravet til jordet eller fra jordet til jordet. Husk først at slukke for strømmen! Lej et elinstallationsfirma, hvis du er det mindste i tvivl om, hvad du skal gøre.

Læs mere vedrørende danske regler mht. til kortslutning i el-installationer på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Tør jeg bruge stikkontakten på trods af en kortslutning i stikkontakten?

En ledning til hårtørreren “brændte” af, og stikket snublede. Betrækket til stikkontakten er let sodet, tør du bruge stikkontakten igen?

Tilsyneladende har der været en kortslutning i stikkontakten mellem lederne i ledningen. Det er ikke så usædvanligt, at f.eks. isoleringen er slidt op, når ledningen er forbundet med et objekt, der flyttes hist og her.

Hvis der kun er lidt sod og ingen synlige forbrændinger på stikkontakten, er det nok, at du tørrer det af med en let fugtig klud (så der ikke kommer vand ind) og sætter et nyt stik i. Du skal dog skifte ledningen til hårtørrer, før du bruger den igen. Hvis fejlen er opstået i den yderste ende af ledningen, kan du afskære den ydre del af den og få hjælp fra en, der har kendskab til at samle stikket igen. Hvis det gamle stik er brændt, skal du skaffe et nyt.

Vi er en autoriseret elektriker i København som kører i alle Københavns bydele, heriblandt, Østerbro, Frederiksberg, Nørrebro og Amager

Elektrikeren

Kortslutning i el-installation f.eks. en kortslutning i lampeudtag

Hos Autoriseret Elektriker oplever i diverse kortslutninger i el-installationer som et almindeligt problem. Det kan handle om en kortslutning i el-tavle, eller person som har kommet til at tillslutte en lampe forkert og at de derfor er ledt til en kortslutning i lampeudtaget. Det er jo hvad der skal ske, hos Autoriseret Elektriker tilbyder vi derfor elektriker døgnvagt på hele Nordsjælland og København. Ring til os hvis du oplever problemer som en kortslutning i el-tavle, lampeudtag, stikkontakt eller kortslutning i elinstallation generelt, så hjælper vi dig med at løse problemet akut. 

Kortslutning i lampeudtag eller kortslutning el-installation (stikkontakt, el-tavle)
Kortslutning i lampeudtag eller kortslutning el-installation (stikkontakt, el-tavle)

2 reaktioner

 1. Man skal aldrig tage sine elinstallationer for givet, det lærte vi i 2018 når det gik ild i vores skur.

  Tak for info!

  1. Hej Louise

   Tusind tak for din kommentar, ja, man kan virkelig blive overrasket af hvad for konsekvenser dårlige elinstallationer kan lede til.

   Ønsker dig en forsat god dag!

   Venlige Hilsner

   Nicolai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 reaktioner

 1. Man skal aldrig tage sine elinstallationer for givet, det lærte vi i 2018 når det gik ild i vores skur.

  Tak for info!

  1. Hej Louise

   Tusind tak for din kommentar, ja, man kan virkelig blive overrasket af hvad for konsekvenser dårlige elinstallationer kan lede til.

   Ønsker dig en forsat god dag!

   Venlige Hilsner

   Nicolai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *