Flere ampere? Vælg ret hovedsikring til hus og lejlighed

Concept of electrician or electrical tools, close up

Har du fået montering af hovedsikring af ret ampere i dit hus eller i din lejlighed?

Hvis du har en for lav hovedsikring i dit hus eller i din lejlighed, så kan strømmen gå. Er hovedsikringen for høj, betaler du et unødigt højt for montering af hovedsikring. På grund af nye ladebokser, ser vi mange som har et behov af flere ampere, vores elektriker i København kan montere flere ampere i dit hus. 

Hvad hovedsikring er det i dit hus eller i din lejlighed?

Hovedsikringens størrelse kan ses på bagsiden af stikket. Din hovedsikringsstørrelse antal ampere viser også farven på den lille skive på hovedsikringen. Grå er 16 A, blå er 20 A og gul er 25 A osv.

Hvilken hovedsikring skal du have?

Langt de fleste private med kun husholdningsstrøm, altså uden nogen form for elvarme eller varmepumpe, klarer sig med en hovedsikring på 16 A. Dagens forbrug har dog øget derfor så kan der være brug for mere power i hovedsikringen i dit hus. 

 

Hvis du har en for lav hovedsikring i dit hus eller i din lejlighed, så kan strømmen gå. Er hovedsikringen for høj, betaler du et unødigt højt for montering af hovedsikring.

Tips og gode råd

Tænk på, at du kan få brug for en større hovedsikring, hvis du har elektriske apparater med høj effekt, såsom el-kedler, direktevirkende elvarme (el-elementer), opladning til elbiler, saunaer, svejseaggregater og store elmotorer. Bruger du meget energi sæsonmæssigt eller i korte perioder, kan du også få brug for en større hovedsikring og flere ampere.

Installation af belastningsmåler

Hvis du installerer en belastningsmåler, der automatisk afbryder nogle elektriske apparater, når du bruger andre, kan du nogle gange klare dig med en lavere hovedsikring.

Flere ampere 

Skal du øge sikringen, skal du kontakte en autoriseret elektriker, som melder det til dit elnetselskab. En øget antal ampere og nu hovedsikring i dit hjem kan betyde ekstra tilslutningsafgifter og udskiftning af målercenter eller målerskab.

Lavere ampere

For lavere ampere og udskiftning af hovedsikringen skal du også kontakte en autoriseret elektriker, som udfører udskiftningen, og sende os en udfyldt rapport. At have en hovedsikring der er for høj til sit behov kan betyde unødvendige udgifter, er du usikker på hvilken hovedsikring du skal have, kan du kontakte en autoriseret installatør som os.

Udskiftning af hovesikring villa og lejlighed

Når du skifter hoved sikring, så læs på sikringen og i stikskabet hvad sikringsstørrelse du skal bruge. Du må absolut ikke udskifte en sikring i én størrelse med en højere, for eksempel udskifte en 6 A med en 10 A.

Hvor sidder hovedsikringen?

Hovedsikringen sidder i din el-tavlw og består ofte af tre sikringer, en til hver fase. Hovedsikringen beskytter kraftværket mod elektriske fejl og sætter loftet for dit samlede elforbrug. Hvis din hovedsikring springer ofte, så tal med dit netværksselskab. Du skal muligvis have en sikring på et højere niveau.

Automatiske sikringer

Nyere el-tavler har ofte afbrydere, hvor du aldrig behøver at skrue af eller tilslutte. Når en afbryder slukker, skal du trykke på den udløste knap, og på nyere modeller vippes kontakten/vippeknappen tilbage til den oprindelige position. Kontakt en autoriseret elektriker, hvis spændingen ikke vender tilbage.

Er mine elinstallationer i orden?

Skulle der ske kortslutning eller overbelastning i dit hjem, forhindrer sikringerne i stikskabet skader, der ellers kan forårsage brand og anden livsfare. Hvis dine sikringer bliver varme eller falder ofte, eller hvis lys blinker, og du ser forstyrrelser på dit TV, kan der være noget galt med din elektriske installation eller dit apparat.

Hvis der er en blokering, så prøv at finde ud af, hvad det skyldes. Er det en kortslutning eller overbelastning? Kan der være en fejl i et elektrisk apparat i dit hjem? Husk altid at bede en autoriseret elektriker om at se over alt, hvis noget virker mærkeligt med din el.

Aut. el

Aut. el

Elektriker og elinstallatør, skriver om elfaget, jeg er glad for at give gode råd og informere andre om emne relaterede til branchen

Er du det mindste i tvivl om du selv må løse en el-opgave eller har behov af en akut døgnvagt elektriker, ring til os… & forvent bedste rådgivning i den pågældende situation

2 reaktioner

 1. Når jeg kører en opvaskemaskinen og vasker tøj slår mit HPFI relæ fra. Er det en fejl på et af apparaterne eller har jeg brug for flere ampere? Kan i kigge på det?

  1. Hej igen Caroline

   Tusind tak for din besked, som i tidligere svar på hvad årsagen er til hvorfor HPFI relæet slår fra ved dit tilfælde kan skyldes begge dele, om du vil så kan du kontakte os til en fejlsøgning og eventuelt opgradering, dvs. flere ampere.

   Ønsker dig en forsat god dag!

   Mvh
   Nicolai, autoriseret elektriker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *