Derfor er IP-klassen vigtig, når du skal vælge LED-belysning

Derfor er IP-klassen vigtig, når du skal vælge LED-belysning
Derfor er IP-klassen vigtig, når du skal vælge LED-belysning

Når du skal vælge den rigtige belysning, skal du tage højde for en række ting. Selvfølgelig er selve lysstyrken vigtig. I din stue ønsker du sandsynligvis en mere hyggelig og afslappende stemningsbelysning, mens du på dit hjemmekontor har brug for et mere kraftigt lys. Men det er slet ikke det eneste, du skal have in mente, når du kigger efter LED-belysning.

En anden faktor, som du skal se på, er det miljø, som du planlægger at bruge belysningen i. Det kan eksempelvis være, at du leder efter udendørsbelysning til din nye terrasse eller flotte spots til dit nyrenoverede badeværelse.

I så fald er det vigtigt, at belysningen yder en vis grad af beskyttelse mod støv og vand. For at gøre dette skal du se på lampens IP-klasse. IP-mærkningen består af to tal. Læs med og bliv klogere på, hvad du skal bruge IP-klassen til.

Hvad betyder IP-klassen for lamper?

IP står for Ingress Protection. Dette er en værdi der angiver, i hvilket omfang elektrisk udstyr er modstandsdygtigt over for støv og vand. Mens det første tal angiver, hvor støvtæt den pågældende lampe er, viser det andet tal, hvor vandtæt selve lampen er. Leder du efter LED-belysning til dit badeværelse eller dine udendørsarealer, kan du klikke ind her hos https://plusled.dk.

Når det kommer til, hvor støvtæt en lampe er, går tallet fra nul til seks. En lampe med tallet nul har ingen beskyttelse, hvorimod en lampe med tallet seks er 100 % støvtæt.

Som nævnt angiver det andet tal, hvor vandtæt lampen er. Her betyder nul, at lampen overhovedet ikke er vandtæt. Otte, som er den højeste værdi, angiver til gengæld, at lampen er fuldstændig vandtæt. Den kan endda bruges under vand.

Hvilken IP-klasse skal jeg vælge til badeværelset og udendørsarealerne?

Hvis du mangler LED-belysning til din stue, så er det typisk ikke nødvendigt at kigge efter vandtætte lamper. Dette er til gengæld nødvendigt, hvis du er på udkig efter en lampe til dit badeværelse eller dine udendørsområder.

Derfor er det især vigtigt, at du tjekker IP-klassen, når du skal købe lamper til disse to steder. Når det kommer til badeværelset, skal belysningen helst være funktionel samt passe til din indretning.

Dog er IP-klassen næsten vigtigere, da fugt, vandstænk og så videre er forventeligt på et badeværelse. Dette er grunden til, at du skal vælge lamper med minimum IP44, IP65 eller IP67. Om du skal vælge det ene eller det andet afhænger af, hvor lampen skal monteres. Badeværelset er opdelt i tre forskellige zoner, og det er disse, der afgør, hvilken IP-klasse lampen skal have.

Mangler du ikke en lampe til dit badeværelse, men i stedet en lampe til udendørsbrug, er IP-klassen også utrolig vigtig. Lamper udenfor kan nemlig blive udsat for alle former for vind og vejr, hvorfor det er vigtigt, at de kan holde til lidt af det hele.

Men det er ikke alle lamper, der er udsat for diverse typer vejrforhold. Derfor kan du sagtens vælge en lavere IP-klasse, hvis området er forholdsvist beskyttet. Under et tag er det typisk nok med IP23, mens en lampe på en husvæg kræver en IP-mærkning på IP44.

Aut. el

Aut. el

Elektriker og elinstallatør, skriver om elfaget, jeg er glad for at give gode råd og informere andre om emne relaterede til branchen

Er du det mindste i tvivl om du selv må løse en el-opgave eller har behov af en akut døgnvagt elektriker, ring til os… & forvent bedste rådgivning i den pågældende situation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *