Vand i stikdåse, stikkontakt eller el-apparat

Spildet vand i stikdåse, stikkontakt, el-apparat eller mobiltelefon, hvad der sker og hvad bør du gøre
Spildet vand i stikdåse, stikkontakt, el-apparat eller mobiltelefon, hvad der sker og hvad bør du gøre

Spildet vand i stikdåse, el-apparat eller mobiltelefon

Hvis du tilfældigvis spilder vand i stikkontakt, stikdåre eller i et el-apparat, i stikkontakten hvor du på samtid f.eks. oplader et el-apparat, som du sidder og spiller på – er det livstruende? Hvad gør du, hvis det kommer vand i en stikkontakt, kabel eller i et apparat? Spørgsmålene er mange og det er sjælden situationen med vand i stikdåse eller elinstallation er ens. Du roligt fortsætte med din iPad eller telefon, hvis mængden af fugt og vand er lille. Du bør altid være opmærksom på dit elektriske udstyr, hvis det begynder at virke mistænkeligt med lyd eller lugt. Hvis mængden af vand i stikdåse, stikkontaktet, eller vand i mobiltelefon er stor bør du være mere forsigtig. 

HPFI-relæet slår fra hvis det kommer vand i en elinstallation

De fleste hjem har idag monteret et HPFI relæ, da det er et lovkrav, så det er sjælden at vand i en elinstallation er en livsfare for nogen, hvis du tilfældigvis spilder vand eller drikkevare i en elinstallation. Du skal dog straks tørre de ydre dele, du får adgang til. Og tag gerne stikket ud først – uden at kablet er tilsluttet stikkontaktet naturligvis.

Spørgsmålet om, hvor meget væske eller vand der er kommet ind i stikkontakte, eller el apparater er almindeligt. Nogle har kæledyrsbeskyttelse, og det beskytter også mod vand, der strømmer ind. Hvis vand nu er kommet ind i en lidt større mængde, kan det muligvis forårsage et kortslutning inde i stikontaktet eller i el apparatet. I dette tilfælde skal HFI, RCD og HPDI relæet bryde ud. Almindeligt vand, juice, kaffe osv. Har imidlertid dårlig ledningsevne, så et sådant skøn er usandsynligt at der sker noget alvorligt.

Men hvis du ser, at det ryger, eller kommer damp eller begynder at lugte brændt fisk, skal du smide stikkontaktet eller al apparater og udskifte til et nyt. Desværre kan de moderne forretninger normalt ikke åbnes, så du kan se, om det er vådt indeni.

Autoriseret elektriker akut

Hvis du tror, ​​at der er kommet en stor mængde vand ind i et stikkontakt eller vand i stikdåse, kan metaldelene ellers korrodere med tiden, så de falder fra hinanden. Er der tale om en kortslutning, hvis alt strøm er gået må du ikke selv udskifte stikkontakten, du har brug for en autoriseret elektriker. 

I Danmark dør der i gennemsnit to mennesker om året i el-ulykker. Ofte sker dødsfaldene i forbindelse med kontakt med stærkstrømskabler som for eksempel køreledninger til tog, men det er også sket, at HPFI-relæet i hjemmet ikke har virket som det skal, fremgår det af Sikkerhedsstyrelsens statistikker.

Vi tager forbehold for prisændringer, tastefejl, fejlskrivninger, tekniske fejl mv.
Aut. el

Aut. el

Elektriker og elinstallatør, skriver om elfaget, jeg er glad for at give gode råd og informere andre om emne relaterede til branchen

Er du det mindste i tvivl om du selv må løse en el-opgave eller har behov af en akut døgnvagt elektriker, ring til os… & forvent bedste rådgivning i den pågældende situation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *